Geen onderdeel van een categorie
Borstvoeding en tandjes: Wat te doen als je baby bijt tijdens borstvoeding?
Blijf rustig
Natuurlijk is het even schrikken wanneer je kindje plots in je tepel bijt. Het is nu eenmaal een extra gevoelig plekje, omdat er veel zenuwuiteinden samenkomen. Maar het is belangrijk om rustig te reageren. Vermijd het wegrukken van je baby van de borst, omdat dit schade kan toebrengen aan je tepel en de pijn kan verergeren. Bovendien wil je voorkomen dat je kindje schrikt, waardoor hij of zij mogelijk later niet meer aan de borst wil drinken.
Hoe maak je je baby zijn beet los bij het bijten tijdens borstvoeding?
In situaties waarin je baby bijt tijdens de borstvoeding, is het van belang om niet paniekerig te reageren. In plaats daarvan kun je een aantal tactieken proberen om de beet op een kalme en doeltreffende manier te verbreken. Het wegtrekken van je baby kan schadelijk zijn, dus overweeg in plaats daarvan een vinger tussen de kaakjes of tandjes te wringen. Hierdoor neemt het zuigen vanzelf af. Een alternatieve methode die effectief is voor veel moeders, is het zachtjes toeknijpen van het neusje van je baby. Hierdoor opent je kindje automatisch zijn mond om te ademen en laat zo de borst los.
Bijten en borstvoeding: pauzeer kort met het geven van voeding
Zet je kindje kort opzij zonder verdere aandacht (een paar seconden zijn voldoende). Troost daarna pas je baby. Op deze manier leert je kind dat bijten en borstvoeding niet samengaan. Een alternatieve strategie is onmiddellijk stoppen met voeden en een bijtspeeltje aanbieden. Benadruk duidelijk dat het speeltje bedoeld is om op te bijten, niet de borst van mama.
Goede aanlegging bij borstvoeding is belangrijk
Rond de leeftijd van 3-4 maanden worden baby’s steeds nieuwsgieriger naar hun omgeving. Een spelend broertje of zusje kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat ze hun hoofdje plotseling draaien tijdens het voeden, soms zonder de borst los te laten. Ook komt het voor dat een baby in slaap valt tijdens het voeden en de borst niet goed vasthoudt, wat kan leiden tot het uitglijden van de tepel. Het bijtgedrag dat daarop volgt, is vaak een reflex in plaats een bewuste actie. Blijf alert en gebruik je vinger om de baby snel van de borst te halen indien nodig.
Als baby’s ouder worden, kunnen ze in minder comfortabele posities drinken. Soms hangt een oudere baby te veel aan de borst, waardoor er druk op de tepel komt zonder de kaakjes direct op de tepel te rusten. Actieve peuters kunnen zich tijdens het voeden in vreemde bochten wringen. Met duidelijke begeleiding van de moeder kan de baby leren zijn impulsen tijdens het voeden te beheersen.
Tandpijn
Het kan ook nog zo zijn dat je baby last heeft van tandpijn omdat de eerste tandjes doorkomen. De meest opvallende en bekende kenmerken van doorkomende tandjes bij je baby zijn namelijk op verschillende voorwerpen bijten en overmatig kwijlen. Je kunt dit herkennen aan het rode en opgezwollen tandvlees. Met je vinger kun je een hard puntje voelen. Soms is er ook een wit puntje zichtbaar, wat kan duiden op het doorkomen van een tandje.
Kolven als alternatief
Een effectieve oplossing om bijten te voorkomen, is het gebruiken van borstkolven en de melk daarna te voeden aan je baby via een fles of beker. Door op deze manier voeding te geven, krijgt je baby nog steeds alle voordelen van moedermelk zonder het risico van bijten aan de borst. Je kunt je afgekolfde melk gemakkelijk in moedermelk bewaarzakjes bewaren. Bij Vulpes Goods bieden we deze producten aan voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.